36. Lakatos Máté a. Nézd el nekem!!!

Lakatos Máté barátunk mindnyájunk szívéhez rendkívül közel áll. Kedves jóra való fiú, akiből egyszer nagy valószínűséggel tisztes családapa válik és jó keresztényhez méltó neveltetésben fogja részesíteni gyermekeit. Teszi mindezt rengeteg eltitkolt igazság árán, hiszen ő sem szeretné ha azok a gyermekek bármit is megsejtenének apjuk főiskolán eltöltött éveinek csak pár napjának eseménydús kis anekdotáiból. Józanul gondolkodó ember ilyet nem kíván növésben levőnek. 

Még mindig Mátéról:

Ahogyan azt az 1942-ben a Buga Jakab és tsai. Kiadó által megjelentetett Kisállat határozóban nálam sokkal okosabb emberek megírták. ( A Kiadó központi épületét ’42 június 23-án bombatámadás érte, így a még kiadatlan anyag a lángok martalékává vált. Az egyetlen kéziratot, amihez családi örökség révén jutottam hozzá. Saját kezűleg fogyasztottam el majd emésztettem olvashatatlanná.)

„A mátéról:

A máté az emberhez megtévesztésig hasonlító, éjszakai, apróerszényes állat. Előfordulási helye nagyjából bármelyik lakott településen fellelhető lokál, vagy rendezvény(Dunaújvárosi Főiskola diákjainak rendezésében történők előnyben) ahol szesszel tudnak szolgálni számára. Előnyben részesíti azokat a helyeket ahol a sörhöz 200 jó magyar forint alatt is hozzá juthat, illetve ahol a kisfröccsöt is félszáz alatt mérik. Ebből megállapíthatjuk, hogy fogyasztási szokásait tekintve meglehetősen igénytelen. Sokáig úgy gondolták biológus szaktekintélyek is, hogy a Máté mindenevő, a fogazata alapján legalábbis, de valójában enni csak nagyon kevesen látták(mindazonáltal aki látta se beszél róla szívesen). Az élete nagy részét kitölti az alkoholfogyasztás. Egyesek szerint az oxigént is a szeszből nyeri ki, hiszen levegővételének pillanatát is csak pár embernek sikerült személyesen megtapasztalnia a vele együtt fogyasztók közül, de valljuk be ez nem a leghitelesebb forrás. Miután a táplálkozási procedúrának vége szakad(és elég fröccsön szűrt oxigénhez jutott), mindössze pár század másodperc leforgása elég ahhoz, hogy megszülessen benne a késztetés minden nőnemű emberi lénnyel való párzásra. Ilyenkor környezetére a Bábel- tornyára mérthez fogható verbális csapást mérve próbál meg érvényesülni. Szerencsénkre a nőneműek általában hamar konstatálják, hogy valószínűleg nem saját fajukhoz tartozó hímegyeddel van dolguk így sikertelenségét megérezvén tovább áll. Persze mindeközben újra felléphet nála az oxigénhiány, így többször kénytelen a söntés felé venni az irányt. Ilyenkor útjába akadhat pár hímegyed is. Jellemzően megpróbál szóba elegyedni, de teljesen összefüggéstelen mondanivalója rendkívüli próbatétel egy normális emberi szervezet számára. Bárkinél könnyen felléphet spontán öngyulladás, kontrollálhatatlan gyomorürítési kényszer, hasmenés, pánikroham vagy mindez együttvéve (viharos időben az embert érhető villámcsapás százalékban mért esélye is több százszorosára nőhet). Az éjszaka végeztével, valamiféle transzállapot következik be. Ilyenkor pár óra hosszát mintha aludna, majd napközben ugyan visszafogottabb formában, de újra megpróbál észrevétlenül beékelődni a társadalmunkba. Sajnos sokan bele esnek abba a hibába, hogy lelkiismeretes, megbízható, „jó arc”– nak illetve embernek könyvelik el,egészen addig míg újra le nem száll az éj. Szerencsére XVI. Század derekán a keresztény inkvizíció rendkívüli megelőző lépésekre szánta el magát. Sikerült kipurgálni (Európából legalábbis) a máték összes szaporodásra képes egyedét. Manapság mindez a háttérben zajlik. Egyes összeesküvés elméletgyártók a jelenlegi közel-keleti helyzet mögött is csak egy újabb máté irtást vélnek látni.    

Megjegyzések: 
-A Dunaújvárosi Főiskola diákjai által létesült Csalódott Kenyér asztaltársaság, egyik tagja feltehetőleg egy máté. Valódi énjét egy „komoly- kapcsolat- álcán” keresztül próbálja elrejteni, illetve valószínűleg annak köszönheti életben maradását, hogy a napközben produkált transzállapot alatt előszeretettel főz a társaság tagjai számára, jól!

-A cikkely Dr. Phd. habil Szarka Péter a.:Pöcsös Pepe kutatási eredményeinek kivonata

- A Doktor egy feltétellel volt hajlandó a rendelkezésünkre bocsátani az anyagot. Ennek  a  felettébb rejtélyes üzenetnek a csatolását kérte az anyaghoz,megfejtésére a mai tudomány által felvonultatott minden eszközünk csődöt mondott : „ Máté! Nézd el nekem!!!”)
 

(Pepe)