Kovász receptek - Krumplis kovász

 Krumplis kovász

2 közepes krumpli

4 evőkanál barnacukor (nádcukor)

25 dkg liszt (rozs vagy teljeskiörlésű)

1 csipet tengeri só

A meghámozott krumplit apró kockákra vágjuk, és megfőzzük annyi vízben, amennyi ellepi. ha kihűlt, sózzuk és saját levében jól összetörjük. Összedolgozzuk a többi hozzávalóval és annyi vízzel, hogy palacsintatészta sűrűségű masszát kapjunk. Letakarva langyos helyen 3 napig érleljük. Akkor jó, ha savanykás illatúra erjedt, és hólyagos. 1 rész kovászhoz 4 rész lisztet adjunk. Ha nem használjuk fel az összes kovászt, akkor a maradékhoz adjunk bő maréknyi lisztet, és annyi vizet, hogy újra palacsintatészta állaga legyen. Újabb 24 órát érlelve másnap is süthetünk belőle. majd a maradékhoz megint lisztet és vizet adva ismét érlelhetjük tovább.