Kovász receptek

A kovászt az emberiség évezredek óta ismeri és használja a kenyértészta lazítására. A háztartásokban nagy becsben tartották, és különböző formákban tárolták. Egyes vidékeken szárították, és így őriztek több kis kovász kupacot is, másutt csak a kenyérsütés maradékát őrizték meg kovásznak a következő sütésig. A lisztből és vízből álló kovászban az állás során erjedés indul meg, amely buborékképződéssel jár. Ennek a tejsavas erjedésnek az eredménye a kovász savanykás illata, és az ebből készült kenyerek – bár lényegesen enyhébb – szintén savanykás aromája.

Jó kovászt elég csak egyszer csinálni, ugyanis, ha a kenyértésztéból kicsípsz egy tojásnyi nagyságot, elrakod a hűtőbe (1 hétig jó), a következő kenyérnél ezt kell langyosvízben egy kis liszttel újraérlelned kovásznak.

Nagymamám úgy csinálta, hogy ezt a kis kicsípett tésztadarabot kinyújtotta vékonyra, megszárította, majd porrá őrölte. A következő kenyérsütéskor ezt a port oldotta fel egy kis langyosvízben, liszttel elkeverte, és ezt érlelte új kovásszá.

Az alábbiakban néhány különleges kovászreceptet szeretnék megosztani veletek.